zaterdag 24 maart 2012

Ballymaloe

Tijdens onze zoektocht naar nieuwe producten, kwamen we terecht bij Ballymaloe Country Relish. Een echt Iers merk. Razend populair daar. Ballymaloe is de plaats waar het vandaan komt. Het is begonnen in 1948 toen Ivan en Myrtle Allen Ballymaloe House kochten met de grond eromheen. Ivan was een jonge fruitboer die ook al tomaten verbouwde. Het werd alleen maar meer met de koop van het huis. Myrtle was een echte keukenprinses en opende in 1964 een huiskamer-restaurant. Ze gebruikte slechts de producten die ze zelf verbouwden. Aangevuld met Iers vlees en vis. Het restaurant werd steeds populairder en inmiddels is er ook een hotel gevestigd in Ballymaloe House.

Ballymaloe House, Cork, Ierland
Yasmin, de dochter van Ivan en Myrtle, breidde de activiteiten uit, door in 1990 te starten met de productie van Ballymaloe Country Relish. Daarnaast opende de schoondochter van Ivan en Myrtle, Darina Allen, de Ballymaloe Cookery School. Je kan daar workshops volgen. Een van de docenten is Darina Allen. Zij is een bekende kok op de Ierse en Britse televisie. Ze heeft inmiddels al zes kookboeken op haar naam staan.

Rachel Allen
"Uit de oven" is inmiddels in het Nederlands vertaald. Een prachtig kookboek. Met zowel zoete als hartige recepten.

Voor onze activiteiten met betrekking tot Ballymaloe hebben we altijd contact met Maxine, zij is de dochter van Yasmin. We ontmoetten Maxine in 2010 tijdens Taste of Amsterdam. Maxine stond daar met een prachtige stand namens Ballymaloe. Zo kon ook de horeca en particulieren in Nederland kennismaken met Country Relish. Wij hadden er natuurlijk ook een mooie promotie aan!

Ballymaloe Country Relish

Het voornaamste ingrediënt van de relish is de tomaat. Deze geeft er een pure smaak aan. Maar er zit natuurlijk nog meer in! Zeezout, kruiden en rozijnen. Deze combinatie zorgt er voor dat de relish - wanneer je hem proeft - een beetje zoet begint en wat pittig eindigt. Niet overdreven pittig. De relish wordt daarom ook door kinderen graag gegeten. En we spreken hier uit ervaring. Op fairs, wanneer we de relish laten proeven, is onze dochter Bregje een goede afnemer! Lekker dippen met "italiaanse stokjes" (grissini). 
Relish gebruik je altijd ergens bij. Bijvoorbeeld bij een broodje kaas, een tosti, een balletje gehakt, een broodje hamburger of een stukje kipfilet. Bovendien leent de relish zich ook goed als extra ingrediënt voor een pastasaus. Kortom: zeer veelzijdig.

Ballymaloe Country Relish op een hamburger
Naast de "gewone" Country Relish hebben we nog meer uit de productlijn van Ballymaloe. Wat dacht je van Jalapeno Pepper Relish (iets pittiger, maar nog steeds niet super scherp), Mint Sauce, Cranberry Sauce en Bramley Apple. Dit laatste is wel een hele bijzondere appelmoes. Er zitten namelijk kleine mosterdzaadjes in verwerkt. Zoet met een kleine 'bite'. 
Neem maar een kijkje bij onze winkel. Daar staan alle producten bij elkaar. En mocht je een recept zoeken? Deze hebben we daar ook vermeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten